Menig lid van de koninklijke familie zette ooit voet op het grondgebied van de Juliana Kazerne aan de Thérèse Schwartzestraat in Den Haag. Het prachtige monumentale complex wordt nu herontwikkeld tot het zeer exclusieve Julia’s Park. “Het wordt echt een woonjuweel,” stelt architect Wim de Bruijn. “Alles aan dit project is uniek: de locatie, het gebouw, de nieuwe invulling die we eraan hebben gegeven. Je woont er straks letterlijk op je eigen landgoed.”
Dat in de voormalige kazerne vaak NAVO-bijeenkomsten, officiële ontvangsten en conferenties plaatsvonden, begrijpt architect Wim de Bruijn heel goed. “Het complex dat op een soort hoevekasteel lijkt, heeft een mooie uitstraling en beschikt over prachtige ruimten.” Die zijn bij de herontwikkeling zoveel mogelijk in tact gelaten en verwerkt in werkelijk weergaloze woningen. Zo is de majestueuze entreehal met de monumentale trap geïntegreerd in de zogenaamde residentiewoning. En in de voormalige Prins Bernhardzaal alias dans- en toneelzaal komt een fantastische deels vrij in de ruimte staande loftwoning met glazen wanden en zelfs hier en daar een glazen vloer.
Meer dan aangenaam
“Met die residentiewoning en de loft heb je wel meteen de absolute crème de la crème van het project te pakken”, zegt De Bruijn. “Je spreekt hier over woonoppervlakken van 500 tot wel zo’n 600 vierkante meter. Bij uitstek geschikt dus om bijvoorbeeld grote ontvangsten te geven, huisconcerten te organiseren en bij wijze van spreken de koning en koningin te ontvangen.” Naast deze twee topwoningen komen in Julia’s Park ook bijzondere herenhuizen, riante appartementen en luxe penthouses waarin het net zo goed meer dan aangenaam wonen zal zijn. “Het is ons gelukt het complex zodanig te verkavelen dat de monumentale verdeling, de structuur van de gevel, in tact kon blijven.
Super moderne toevoegingen
Alles wat aan het prachtige authentieke gebouw vervallen is, wordt vervangen en mooier gemaakt. De combinatie met super moderne toevoegingen die voor optimaal wooncomfort moeten zorgen, geeft volgens De Bruijn een bijzondere en mooie spanning aan het geheel. “Zo komen in de gevels van de herenhuizen verdiepingshoge glazen sleuven om van buiten naar binnen voldoende daglicht en van binnen naar buiten mooi uitzicht te garanderen”, legt hij uit. “En in de appartementen op de toplaag die soms tot wel zes meter hoog zijn, hebben we de daken geopend door grote dakramen te maken die je verticaal kunt openschuiven waardoor je een buitenruimte in het dak creëert.”
Privé en gemeenschappelijk groen
Alle woningen beschikken over hoge tot zeer hoge plafonds, hebben een of meerdere privé-buitenruimten en worden volledig geïsoleerd ten opzichte van de naastgelegen woning(en) middels zwevende vloeren met vloerverwarming en voorzetwanden en plafonds met isolatie. Over alles is nagedacht, aan elk detail is aandacht besteed. De Bruijn: “En dan hebben we het nog niet eens over de prachtige gemeenschappelijke tuin gehad en het feit dat er voor elke woning minimaal twee parkeerplaatsen zijn gereserveerd. Waar in Den Haag vind je zoveel ruimte om je heen? Ook dat zal bijdragen aan de fantastische woonbeleving op deze unieke locatie in het chique Benoordenhout.”