De woningnood in de hele stad is groot. In het betaalbare segement komt de vooral de kwetsbare doelgroep in de knel. Martijn Balster, wethouder Wonen, Wijken en Welzijn Gemeente Den Haag wil met spoed een plan opstellen om deze bijzondere groep mensen van een woning te voorzien.
Een eigen woning geeft rust. Alleen om deze manier kan een toekomst opgebouwd worden na een zorgelijke periode als verblijf in een zorgsinstelling of het tijdelijk dakloos zijn na een faillissement. Ook statushouders met verblijfsvergunning zijn hebben de rust van een eigen woning nodig om hun leven weer op te pakken.
Zonder deze woonplekken worden de wachtlijsten in de zorginstellingen langer en is er onvoldoende ruimte voor nieuwe instromers. Uiteindelijk leidt dit tot hoge maatschappelijke kosten. Om dit probleem op te lossen moet de hele stad zijn schouders eronder zetten. Dit kan alleen door samenwerking van gemeente en de marktpartijen.
Tijdens de ledenvergadering van de Stichting Wonen in Den Haag is gebrainstormd met vertegenwoordigers van de gemeente, een charitatieve instelling, corporaties en een programmamaker van maatschappelijke vraagstukken over oplossingen. Er is perspectief nodig op de korte en de lange termijn.
Een goed voorbeeld is het voormalig Ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid waar 150 statushouders een tijdelijke plek hebben gekregen. Er bevinden zich bedrijven in SoZa waar statushouders een werkplek hebben gevonden. Op deze wijze draagt SoZa bij aan het bouwen van de eigen toekomst door de statushouders (residents van SoZa) en bouwen de residents tegelijkertijd aan de toekomst van de stad. Er is een verbindend programma gemaakt voor de inwoners van SoZa en sorteren hierdoor voor op thema’s van de herontwikkeling. De statushouders hebben een VMBO-opleiding aangeboden gekregen. De gemeente Den Haag werkt hier ook aan mee. Het isConnecten, storytelling en placemaking. Het voegtwaarde toe aan de wijk en de stad.