De weg naar je eerste huis begint bij een goede oriëntatie
Je eerste huis kopen is een belangrijke mijlpaal. Voordat je de sleutels in handen hebt, moet er echter veel geregeld worden. Hieronder vind je een overzicht van de stappen bij het kopen van je eerste woning. Ook leggen we uit welke rol de hypotheekadviseur, de makelaar, de taxateur en de notaris spelen.
Stap 1 – Oriënteren
De weg naar je eerste huis begint bij een goede oriëntatie. Bedenk wat je woonwensen zijn en maak een lijstje: hoeveel kamers heb je nodig? Vind je een tuin, of garage belangrijk? Zijn er scholen, winkels en cafés in de buurt? Tip: je proeft de sfeer van een wijk het beste door er op verschillende tijdstippen doorheen te wandelen!
Bedenk ook welke maandlasten het beste passen bij jouw situatie. Via de website van de Rabobank maak je snel een hypotheekberekening. Of maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek met een hypotheekadviseur. Een hypotheekadviseur heeft een adviserende rol. Hij of zij bekijkt welke financieringsmogelijkheden er zijn en welke zaken daar invloed op hebben. Denk bijvoorbeeld aan een studieschuld, een creditcard, rood staan bij de bank enzovoorts. Overige zaken die de adviseur met je bespreekt zijn (als je een appartement gaat kopen), de Vereniging van Eigenaren en de mogelijke invloed van erfpacht op een woning.
Nu het lijstje af is, begint het leukste deel: rondsurfen op huizensites en huizen bekijken. Natuurlijk is het verleidelijk om weg te dromen bij dure villa’s, maar het zoekproces is het leukst wanneer dat ene huis ook financieel haalbaar is. Zie je een huis dat bevalt? Neem dan contact op voor een bezichtiging en download de Woonchecklist Huizenbezichtiging. Wees ook tijdens de bezichtiging realistisch; een te rooskleurig beeld voorkom je door een eigen aankoopmakelaar mee te nemen, of een kennis die kritisch meekijkt.
Stap 2 – Je eerste huis kopen
Heb je je droomhuis gevonden? Dan begint de onderhandeling! In het speciale e-book Bieden & Onderhandelen van de Rabobank vind je handige tips voor succesvol bieden en onderhandelen. Je kunt ook een aankoopmakelaar inschakelen. Het is geen vereiste, maar hij of zij is goed op de hoogte van het woningaanbod en kan je begeleiden bij bezichtigingen, de onderhandeling en het in orde maken van de koopakte.
Ben je het met de verkoper eens geworden over de prijs en de voorwaarden? Dan wordt de (concept)koopakte opgesteld. Daarin kun je ook ontbindende voorwaarden laten opnemen; dat zijn voorwaarden waaronder je kosteloos van de koop kunt afzien. Na ondertekening door beide partijen heb je drie werkdagen bedenktijd. In deze periode kun je zonder opgave van reden van de koop afzien.
Wanneer zeker is dat je het huis gaat kopen, wordt ook een taxateur ingeschakeld. De taxateur bepaalt de waarde van het huis door bijvoorbeeld te kijken naar de grootte van de woning, de ligging, het bouwjaar en materiaalgebruik. Ook wordt gekeken naar de stand van zaken binnen de Vereniging van Eigenaren. Als bijvoorbeeld de financiële reserves niet in orde zijn, kun je als koper mogelijk minder lenen.
Stap 3 – Hypotheekadvies
Het is nu tijd voor een adviesgesprek met een hypotheekadviseur. Aan dit gesprek zijn kosten verbonden. Bij de adviseur komen verschillende zaken aan bod, zoals je inkomen, toekomstplannen en de verschillende hypotheekvormen. Ook de risico’s die je loopt bij werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, of overlijden worden besproken. Vervolgens krijg je het advies en de mogelijkheden op papier mee naar huis om alles rustig na te lezen. Daarna kun je aangeven of de adviseur een offerte kan opstellen.
Stap 4 – Hypotheek afsluiten
Wanneer je de offerte nauwkeurig hebt gelezen en getekend, is het tijd voor een afspraak bij een notaris. De notaris regelt de definitieve overdracht van het huis. Een notaris is onafhankelijk en onpartijdig en wordt ingeschakeld ter bescherming van de koper, verkoper en de hypotheekverstrekker. Bij de notaris betaal je ook de kosten koper, vaak afgekort als k.k. Daarin zitten onder andere de kosten voor de overdrachtsbelasting, de makelaar, de taxateur en het hypotheekadvies. De kosten koper bedragen gemiddeld zo’n vijf tot zes procent van de aankoopprijs van de woning.
Stap 5 – Sleuteloverdracht
De grote dag is aangebroken. Bij de afspraak met de notaris vindt de inschrijving van de hypotheek en het passeren van het huis plaats. Hij of zij neemt de stukken met je door en biedt gelegenheid tot het stellen van vragen. Als je nog geen samenlevingscontract hebt, kun je ervoor kiezen om deze op te laten stellen door de notaris. Vervolgens is het tijd voor de handtekeningen waarna je officieel de sleutels krijgt en officieel de nieuwe eigenaar bent van het huis.
Stap 6 – Verhuizen
Er rest nog één ding en dat is verhuizen! Misschien ga je eerst nog klussen of verbouwen? We wensen je in ieder geval veel succes met de verhuizing en veel plezier in je nieuwe woning! En vergeet niet je verzekeringen te regelen, ook daarover kan je hypotheekadviseur je meer vertellen.
Deze zes stappen staan ook uitgebreid toegelicht op de website van de Rabobank.